Grillując, powinniśmy sięgać po świeże produkty. Przy wyborze mięsa trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Idealne kawałki powinny mieć tzw. marmurkową strukturę, czyli być równomiernie poprzerastane tłuszczem, który, wytopiwszy się nad żarem, zachowa soczystość steku. Mięso powinno mieć czerwony kolor, ale jednocześnie być matowe i sprężyste, zaś tłuszcz musi odznaczać się wyraźnie białą barwą.
 |
Dla 4 osób
Czas: 30 minut
Składniki:
- polędwica wołowa - 600 gramów
- Przyprawa Grill Karkówka Knorr - 2 łyżki
- Sos Hellmann's GREEN PEPPER - 4 łyżki
- szynka Parmeńska lub Schwarzwaldzka - 8 plastrów
- figi - 2 sztuki
- ser kozi - 100 gramów
- oliwa - 3 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem a następnie przekrój wzdłuż na pół. Z obu kawałków mięsa wytnij po cztery steki.
2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Powstałą marynatą pokryj steki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
3. Po tym czasie każdy stek zawiń dookoła w plaster szynki. Steki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.
4. Na chwilę przed końcem smażenia na każdym steku połóż po kawałku figi oraz koziego sera.
5. Gotowe steki z rozpuszczonym już serem przełóż na półmisek i polej sosem Hellmann’s Green Pepper. Podawaj z grillowaną grzanką i sałatą.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.