Pierre Gagnaire, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, zdobywca 3 gwiazdek Michelin, wraz z Andreą Camastrą, 1 gwiazdka Michelin, szefem warszawskiej restauracji Senses oraz Maciejem Majewskim, szefem kuchni La Brasserie Moderne, przygotowali wyjątkową kolację dla gości Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP), która odbyła się 3 lutego w hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Podobnie jak w ubiegłych latach Gala CCIFP zgromadziła ponad 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniosła niezapomniane doznania smakowe. Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre’a Gagnaire’a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była firma Auchan Retail Polska, a partnerem złotym Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznają gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.
Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdką Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.
Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andreą Camastrą przygotował również deser – tartę jabłkową w zupełnie nowej odsłonie.
Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie kulinarne na świecie. Restauracja może zdobyć od 1 do 3 gwiazdek Michelin, gdzie jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, dwie to rewelacyjna kuchnia, a trzy to wyjątkowa kuchnia warta odwiedzenia. W Polsce są dwie restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin – Atelier Amaro (od 2013 roku) i Senses (od 2016 roku). Już sama obecność w Czerwonym Przewodniku Michelin jest wielkim sukcesem. W ostatnim wydaniu – z 2016 roku w Przewodniku znalazły się 52 polskie restauracje – 28 lokali z Warszawy i 24 z Krakowa. Czerwony Przewodnik Michelin jest aktualizowany i wydawany raz w roku. Najnowsze wydanie ukaże się już 9 marca.
MENU GALI 2017 Les Grands Chefs – Mistrzowie Kuchni
PRZYSTAWKI
Consommé porowo-ziemniaczane, krab królewski, wędzony policzek wieprzowy, gnocchi
Wino: Pouilly Fuisse « Les belles Dames », 2015, Domaine Pascal Renaud, Bourgogne, France
Lekko wędzony tatar z alpejskiej wołowiny sezonowanej 28 dni,
kuleczki z foie gras zmrożone ciekłym azotem, płatki sosu winegret
Wino: Montagne Saint-Emilion Tour Labatut, 2012, Bordeaux, France
ANTRAKT
Gazpacho z buraków, espuma z koziego sera, sorbet żurawinowy
Wino: Gamay Fizz rosé, Méthode ancestrale, Mommessin, Beaujolais, France
DANIE GŁÓWNE
Brandade i lekko solony filet z dorsza,
sałatka z chrupiącej kapusty z ziarnami gorczycy na kremie z dyni
Wino: Saint-Aubin 1er Cru Les Champlots, 2014, Vieilles Vignes du Domaine Bouton, Bourgogne, France
DESER
Tarta jabłkowa w nowej odsłonie…
Blanche de Normandy, Calvados Christian Drouin’s
Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko–Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza blisko 460 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.