Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.12.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
HACCP w światowym, europejskim i polskim prawodastwie

przeczytaj także

HACCP na Świecie

HACCP w Unii Europejskiej

HACCP w Polsce








HACCP w skali globalnej

W 1962 r. agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. żywności i rolnictwa FAO oraz ds. zdrowia WHO powołały wspólnie Komisję Kodeksu Żywnościowego, której celem było i jest ujednolicanie norm dotyczących żywności.

Pojęcie Codex Alimentarius pochodzi z łaciny. Oznacza ono Kodeks Żywnościowy stanowiący zbiór norm i standardów dot. żywności, a oprócz tego Wytyczne i Rekomendacje Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz opinie Państw członkowskich.

Codex Alimentarius został powołany ze względu na potrzebę usuwania barier związanych z międzynarodowym handlem żywnością. Zamierzenie to realizuje się poprzez opracowanie norm Kodeksu uzgodnionych w skali międzynarodowej.
Podstawowym zadaniem tych norm jest przede wszystkim ochrona zdrowia konsumentów oraz zapewnienie jakości zdrowotnej poprzez stosowanie zasad dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, cateringowej) w całym cyklu życia produktu żywnościowego.

Drugim uznanym na świecie organem, gdzie trwają prace związane z ujednoliceniem bezpieczeństwa żywności i konsumentów w skali globalnej jest Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO). Trwają w niej prace nad projektem ogólnoświatowej normy ISO/DC 22000 „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania”.

HACCP w USA

W latach 1972 - 1978 Federalna Administracja Leków i Żywności (FDA - Food and Drug Administration) wprowadziła obligatoryjnie w produkcji żywności realizację przez producentów zasad HACCP (pierwsza regulacja - 1973 - dotyczyła producentów żywności konserwowej o niskiej kwasowości). Po kolei poszczególne elementy przemysłu spożywczego były w kolejnych latach obejmowane tymi regulacjami. Praktycznie od 1979 roku można stwierdzić, że wszystkie produkty podlegające Prawu Żywnościowemu są standardem dla każdego producenta rejestrującego swój produkt. Obecnie system HACCP jest systemem powszechnie stosowanym w USA.

Michał Grobelny
 [ 1 ]  2  3 następnanastępna strona (2 z 3)


"Czy potrzebny"
(22.01.2007 - 19:48)  (AGNIESZKA)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000