Rocznie w skali globalnej stratom i marnotrawstwu ulega około 1/3 ogółu wyprodukowanej żywności. Termin straty żywności odnieść można do zmniejszenia ogólnej masy żywności, która przeznaczona była do konsumpcji przez ludzi. Straty te ponoszone są wzdłuż całego łańcucha żywnościowego od pola do stołu.
Termin marnotrawstwo żywności używany jest zazwyczaj do nieracjonalnych procesów gospodarowania zachodzących w obszarze handlu, gastronomii i gospodarstw domowych. Odpowiedzialność za straty i marnotrawstwo żywności spoczywa na wszystkich podmiotach łańcucha żywnościowego, a zatem należy podejmować wspólne inicjatywy w celu jego ograniczenia. Wymienić można kilka powodów, dla których marnotrawstwo i straty żywności są tak istotne. Jednym z powodów, na który zwraca się uwagę jest fakt, że marnotrawstwo żywności reprezentuje ważną część środków finansowych i innych dóbr (np. zakupu surowców, eksploatacja maszyn, utrzymywanie systemów gwarantujących bezpieczeństwo zdrowotne, czy też zużycie zasobów naturalnych) zainwestowanych w cykl życia produktu (od produkcji do konsumpcji), który nie zostaje wykorzystany zgodnie z założonym celem (konsumpcją). Kolejny powód, dla którego straty żywności są tak istotne, to negatywny wpływ na środowisko. Szacuje się, że produkcja żywności odpowiada za 15-28% całkowitej emisji gazów cieplarnianych. Problem zmarnowanej żywności, dotyczy nie tylko skali zjawiska i aspektów etycznych, ale również późniejszego postępowania z odpadami. Należy pamiętać, że wzrost ogólnej masy wyrzucanej żywności, warunkuje konieczność zagospodarowania większej ilości odpadów organicznych i nieorganicznych (opakowania).
Zarówno w przypadku Polski, jak i wielu państw członkowskich Unii Europejskiej, brak jest aktualnych danych dotyczących tego zjawiska. Również pilną potrzebą jest opracowanie metodologii badania, dostarczenie narzędzi badawczych oraz wskazanie instytucji odpowiedzialnych za monitoring, raportowanie i ocenę działań wspierających ograniczanie marnotrawstwa. W chwili obecnej w Polsce brak jest regulacji w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Jedynym udogodnieniem w tym zakresie są korzystne przepisy podatkowe. Od dnia 1 października 2013 r. zwolniono od podatku od towarów i usług darowiznę, której przedmiotem są produkty spożywcze (z wyjątkiem napojów alkoholowych), jeżeli są one przekazywane na rzecz organizacji pożytku publicznego.
Ważnym aspektem jest dokładne poznanie tego zjawiska w każdym ogniwie łańcucha żywnościowego, a następnie opracowanie działań zapobiegających powstawaniu stratom i marnotrawstwu żywności. I właśnie w takim celu powołane zostało Konsorcjum w składzie Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Instytut Ochrony Środowiska – PIB, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolniczego oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, które realizuje projekt Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM). Jednym z zadań projektu jest analiza postępowania z żywnością w zakładach gastronomicznych. Badania i rezultaty projektu będą wykorzystywane w kształtowaniu krajowej polityki ograniczania strat i marnotrawstwa żywności.
Współpraca podmiotów działających w sektorze usług gastronomicznych z Konsorcjum realizującego zadania w ramach projektu PROM jest niezwykle cenna. Osiągnięte w ramach współpracy korzyści będą obopólne.
Każdy zakład gastronomiczny, który zadeklaruje współpracę przyczyni się do opracowania krajowego programu ograniczania strat i marnotrawstwa żywności, ale również uzyska informacje, które będzie mógł wykorzystać w codziennej działalności, m. in. do efektywniejszego zarządzania żywnością.
Szczegóły dotyczące współpracy zawarte są w załączonej ulotce. (POBIERZ ULOTKĘ)
ANKIETA POSTĘPOWANIA Z ŻYWNOŚCIĄ W PODMIOTACH GASTRONOMICZNYCH - WYPEŁNIJ ANKIETĘ
Serdecznie zapraszamy
Beata Bilska
Mariusz Kulesza
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.