Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
Perfekcyjna higiena w restauracji - jak ją osiągnąć?


Zachowanie higieny to - tuż obok serwowanego jedzenia – najważniejsza kwestia, decydująca o opinii i jakości restauracji.
 
Właściwe dbanie o czystość w lokalu zapewnia bezpieczeństwo dań, które spożywają nasi klienci. To często właśnie ten czynnik decyduje o tym, czy goście do nas wrócą. Należy pamiętać, że w tych czasach na rynku istnieje spora konkurencja. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, między innymi dzięki popularności programów telewizyjnych, w których ukazywane są realia czystości kuchni w lokalach. Jeśli restauracji zależy na utrzymaniu się na rynku, musi wykazać się czymś więcej niż tylko efektem wizualnym przygotowanych dań.
 
Badania przeprowadzone przez ARC oraz Główną Szkołę Handlową w Warszawie, jasno pokazują, co przeszkadza w restauracjach polskim konsumentom. Na pierwszym miejscu (61%) znalazło się niesmaczne jedzenie, tuż za nim – brud w lokalu (55%). Czystość w lokalu nie jest więc chwilowym trendem czy miłym dodatkiem, lecz standardem, którego właściciele obiektów gastronomicznych powinni przestrzegać. Jak pokazują badania, czystość to gwarancja sukcesu restauracji.
 
Utrzymanie higieny w obiekcie gastronomicznym nie jest wbrew pozorom łatwym zadaniem. Lokal musi skupić się między innymi na tym, aby spełniać wymagania standardu HACCP – Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Wdrożenie systemu HACCP jest również bardzo istotne dla odbiorców żywności – szpitali, hoteli, placówek handlowych, restauracji, przedszkoli i innych obiektów użyteczności publicznej. Istnieją również inne Międzynarodowe Standardy Bezpieczeństwa Żywności, które zakład produkcyjny może wprowadzić, są to m.in.:
  • ISO 9001:2015 – system zarządzania jakością
  • ISO 22000; FSSC 22000 – systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • BRC i IFS – systemy bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej przetwarzania.
 
Nowym standardem, który szybko zyskuje na popularności jest program Food Hygiene Control. Nie tylko pomaga w zachowaniu najwyższych standardów czystości, ale również pozwala restauracjom na informowanie swoich gości o fakcie jego wdrożenia. Poprzez umieszczenie logo Food Hygiene Control, np. na serwetkach czy witrynie – lokal przekazuje swoim klientom, że spełnia najbardziej restrykcyjne wymogi czystości, a serwowane przez niego posiłki są bezpieczne dla konsumenta. Program Food Hygiene Control chroni także placówki gastronomiczne – jest gwarancją bezproblemowego przejścia kontroli Inspektoratu Sanitarnego Inspekcji Sanitarnej (SANEPID).
 
Wdrożenie Programu odbywa się z pomocą jednostki certyfikującej, która przeprowadzając audyt, sprawdza czy obiekt gastronomiczny przestrzega standardów bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących produkcję przygotowanie żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu. Jeśli widoczne są jakiekolwiek zaniedbania czy niedociągnięcia, proponowane zostają działania korygujące. Po ich wdrożeniu lokal otrzymuje pakiet powitalny Food Hygiene Control: materiały marketingowe do promowania swojej restauracji oraz certyfikat Food Hygiene Control, potwierdzający pozytywny wynik przeprowadzonego audytu.
 
Na uwadze należy mieć przede wszystkim, że program ten nie został stworzony po to, aby krytykować, a po to, aby rzetelnie sprawdzać, a następnie pomagać placówkom gastronomicznym w zachowaniu bezpieczeństwa i higieny żywności. Nie należy mieć obaw przed przystąpieniem do stworzonego przez Intertek programu Food Hygiene Control, a traktować go, jak sposób na prawidłowo przeprowadzoną profilaktykę, która może uchronić przed nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000