We wrześniu 2005 r. opublikowana została zupełnie nowa norma dla branży spożywczej - ISO 22000:2005 „System zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym” (ang. Food safety management systems - Requirements for organizations throughout the food chain). Budowa normy pozwala przypuszczać, że stanie się ona atrakcyjnym narzędziem pozwalającym spełnić krajowe i międzynarodowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności.
Nowy międzynarodowy standard ISO 22000 łączy wymagania systemu HACCP (zgodnego z Codex Alimentarius) oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.).
Ponadto standard jest kombinacją następujących elementów: Norma ISO 22000 jest skierowana do producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz branży Ho-Re-Ca (Hotel, Restauracja, Catering). Dodatkowo wymagania normy będą mogły spełnić firmy niezwiązane bezpośrednio z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się: transportem
dystrybucją
magazynowaniem żywności
produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością
produkcją maszyn i urządzeń
produkcją środków do mycia i dezynfekcji
utrzymaniem higieny w zakładach spożywczych
Należy nadmienić, że wymagania normy są ogólne i mogą być zastosowane w organizacjach bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób.
Wymagania normy ISO 22000 umożliwią ww. organizacjom zaplanować, zaprojektować, wdrożyć, utrzymywać i aktualizować system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ponadto pozwolą: oszacować i ocenić wymagania konsumentów,
wykazać efektywną komunikację z wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego,
wykazać zgodność z prawem żywnościowym,
starać się o uzyskanie uznawanego na całym świecie certyfikatu.
Zgodnie z powyższym celem normy jest dostarczenie bezpiecznego wyrobu gotowego do klientów i konsumentów.
Lektura normy dostarcza dowodów, iż ISO 22000 może stać się dokumentem uniwersalnym dla całej branży spożywczej. Istotne wydaje się przede wszystkim, że: będzie standardem międzynarodowym;
posiada strukturę analogiczną do ISO 9001:2000 co ułatwi integrację systemu;
będzie miał zastosowanie w całym sektorze spożywczym, włączając firmy współpracujące takie jak np. producenci opakowań, firmy dostarczające urządzenia dla przemysłu spożywczego, transportujące i przechowujące żywność;
będzie miał zastosowanie dla oceny i certyfikacji;
będzie wymagać wprowadzenia specyficznych dla branży działań nadzoru takich jak GMP, GHP, GCP itp.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z naszym ekspertem:
Anna Głodkowska
tel.: (061) 873 61 47
e-mail: biuro@mdg.com.pl
www.mdg.com.pl |