Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
Apteczka HACCP ...
Niezbędne Instrukc...
Obsługa maszyn - i...
Jak dbać o zmywaln...
Środki chemiczne R...
Jak myć prawidłowo...
Płyta bezpośrednie...
Jak obsługiwać pat...
Jak posprzątać ma...
Instrukcja w kuchn...
Urządzenia chłodni...
Instrukcja obsługi...
Instrukcja obsługi...
Jak myć w zmywarka...
ISO 22000
Międzynarodowe ISO...
ISO 9001 narzędzie...
Dobra Praktyka Cat...
Punkty Krytyczne C...
Dobre Praktyki a H...
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
POSbistro
Watersystem
Heute Service
Robot - Coupe
HellCold
M&M Gastro
Caffetea
Manitowoc Foodservice
Iguana - Gastro
Demi Co.
Artykuły spożywcze
Secpol
Iglotex
Stówka - Pizzola
Belgium`s Best
Menos
ABC Espresso
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
HACCP w światowym, europejskim i polskim prawodastwie

przeczytaj także

HACCP na Świecie

HACCP w Unii Europejskiej

HACCP w Polsce








HACCP w skali globalnej

W 1962 r. agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. żywności i rolnictwa FAO oraz ds. zdrowia WHO powołały wspólnie Komisję Kodeksu Żywnościowego, której celem było i jest ujednolicanie norm dotyczących żywności.

Pojęcie Codex Alimentarius pochodzi z łaciny. Oznacza ono Kodeks Żywnościowy stanowiący zbiór norm i standardów dot. żywności, a oprócz tego Wytyczne i Rekomendacje Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz opinie Państw członkowskich.

Codex Alimentarius został powołany ze względu na potrzebę usuwania barier związanych z międzynarodowym handlem żywnością. Zamierzenie to realizuje się poprzez opracowanie norm Kodeksu uzgodnionych w skali międzynarodowej.
Podstawowym zadaniem tych norm jest przede wszystkim ochrona zdrowia konsumentów oraz zapewnienie jakości zdrowotnej poprzez stosowanie zasad dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, cateringowej) w całym cyklu życia produktu żywnościowego.

Drugim uznanym na świecie organem, gdzie trwają prace związane z ujednoliceniem bezpieczeństwa żywności i konsumentów w skali globalnej jest Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO). Trwają w niej prace nad projektem ogólnoświatowej normy ISO/DC 22000 „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania”.

HACCP w USA

W latach 1972 - 1978 Federalna Administracja Leków i Żywności (FDA - Food and Drug Administration) wprowadziła obligatoryjnie w produkcji żywności realizację przez producentów zasad HACCP (pierwsza regulacja - 1973 - dotyczyła producentów żywności konserwowej o niskiej kwasowości). Po kolei poszczególne elementy przemysłu spożywczego były w kolejnych latach obejmowane tymi regulacjami. Praktycznie od 1979 roku można stwierdzić, że wszystkie produkty podlegające Prawu Żywnościowemu są standardem dla każdego producenta rejestrującego swój produkt. Obecnie system HACCP jest systemem powszechnie stosowanym w USA.

Michał Grobelny
 [ 1 ]  2  3 następnanastępna strona (2 z 3)


"Czy potrzebny"
(22.01.2007 - 19:48)  (AGNIESZKA)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Local Pizza Reinex Barry Callebaut Tableart Tomasz Miszczak Belgium`s Best Fondis M&M Gastro POSbistro Convotherm Na Lunch Makro Cash & Carry M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Winterhalter Gastronom Polska HellCold Voigt Demi Co. Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Artek Steinberg RM Gastro Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Iguana - Gastro Cryogen Gaspol Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000