HACCP w skali globalnej
W 1962 r. agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. żywności i rolnictwa FAO oraz ds. zdrowia WHO powołały wspólnie Komisję Kodeksu Żywnościowego, której celem było i jest ujednolicanie norm dotyczących żywności.
Pojęcie Codex Alimentarius pochodzi z łaciny. Oznacza ono Kodeks Żywnościowy stanowiący zbiór norm i standardów dot. żywności, a oprócz tego Wytyczne i Rekomendacje Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz opinie Państw członkowskich.
Codex Alimentarius został powołany ze względu na potrzebę usuwania barier związanych z międzynarodowym handlem żywnością. Zamierzenie to realizuje się poprzez opracowanie norm Kodeksu uzgodnionych w skali międzynarodowej.
Podstawowym zadaniem tych norm jest przede wszystkim ochrona zdrowia konsumentów oraz zapewnienie jakości zdrowotnej poprzez stosowanie zasad dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, cateringowej) w całym cyklu życia produktu żywnościowego.
Drugim uznanym na świecie organem, gdzie trwają prace związane z ujednoliceniem bezpieczeństwa żywności i konsumentów w skali globalnej jest Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO). Trwają w niej prace nad projektem ogólnoświatowej normy ISO/DC 22000 „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania”.
HACCP w USA
W latach 1972 - 1978 Federalna Administracja Leków i Żywności (FDA - Food and Drug Administration) wprowadziła obligatoryjnie w produkcji żywności realizację przez producentów zasad HACCP (pierwsza regulacja - 1973 - dotyczyła producentów żywności konserwowej o niskiej kwasowości). Po kolei poszczególne elementy przemysłu spożywczego były w kolejnych latach obejmowane tymi regulacjami. Praktycznie od 1979 roku można stwierdzić, że wszystkie produkty podlegające Prawu Żywnościowemu są standardem dla każdego producenta rejestrującego swój produkt. Obecnie system HACCP jest systemem powszechnie stosowanym w USA.
|