Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
HACCP – narodziny nowego podejścia do bezpieczeństwa
i jakości zdrowotnej żywności

Jakość staje się jednym z najbardziej istotnych atrybutów wszystkich towarów, w tym również i żywności. Jest ona pojęciem subiektywnym. Na co dzień każdy potrafi w sposób mniej lub bardziej precyzyjny określić co rozumie pod pojęciem jakości i jakie są jego odczucia związane z jakością.

W obiegowym znaczeniu jakość oznacza nie tylko brak wad, jej głównym celem jest zadowolenie i spełnienie oczekiwań klienta lub konsumenta.

Przy ocenie jakości żywności należy uwzględnić następujące cechy:

  • zdrowotność, w tym: bezpieczeństwo – wynikające z nieobecności drobnoustrojów chorobotwórczych i substancji chemicznych lub fizycznych szkodliwych dla zdrowia
    oraz wartość energetyczną i odżywczą wynikającą ze składu chemicznego

  • atrakcyjność sensoryczną – wygląd, smakowitość, zapach, strukturę, konsystencję itp.

  • cechy handlowe – trwałość, rodzaj opakowania, łatwość przygotowania itp.

Jakość odnosi się do wyrobu i jej zasadniczym zadaniem jest odpowiedzieć na potrzeby klienta lub konsumenta. W odniesieniu do żywności, jakość nierozerwalnie wiąże się z bezpieczeństwem i jakością zdrowotną. Pojęcie systemów jakości w produkcji żywności utożsamiane było przez wiele dziesięcioleci XX w. z laboratoriami badawczymi w zakładach spożywczych. Każdy duży producent starał się w ostatnim dziesięcioleciu organizować i dostosowywać system produkcji do zmieniających się warunków rynkowych, wymogów klienta oraz realizował program unowocześniania technologii produkcji żywności (a właściwie sposobów jej przetwarzania).

Historia HACCP jako systemu sięga początków prac nad żywnością dla programu kosmicznego w USA (Program „Apollo”) , które rozpoczęły się w latach 60-tych XX w. W wyniku tych prac i badań nad żywnością dla kosmonautów, stało się jasne, że same badania i szczególna technologia nie doprowadzą do efektu powtarzalnej jakości wyrobów, które winny w ekstremalnych warunkach, poza wartościami odżywczymi, także przetrwać w sensie przydatności do spożycia określony czas.

Projekt pod nazwą "Produkcja i badanie żywności" realizowany w ramach programu lotów kosmicznych miał na celu zagwarantowanie, że żywność przeznaczona dla astronautów będzie bezpieczna mikrobiologicznie, chemicznie i fizycznie, będzie powtarzalna w parametrach jakościowych, co miało olbrzymi wpływ na powodzenie (obok sprawności maszyn i urządzeń oraz statków kosmicznych) lotów kosmicznych. W programie tym uczestniczyli przedstawiciele firmy Pillsbury, Laboratorium Badawcze Armii USA oraz NASA.

Początkowo, tworzenie systemu jakości produkcji oparte było o założenie wyeliminowania zagrożeń mikrobiologicznych, z efektem końcowym w postaci żywności sterylnej w całej wyprodukowanej serii. Efektem tego programu było przejęcie najpierw przez firmy wprzęgnięte w program, później przez inne, zasad HACCP jako "narzędzia" produkcji żywności o gwarantowanej jakości. System HACCP został zaprezentowany publicznie w 1971 r. na Międzynarodowej Konferencji Bezpieczeństwa Żywności.
HACCP to skrót z języka angielskiego: Hazard Analysis and Critical Control Points.
W Polsce tłumaczymy HACCP następująco: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.

HACCP jest systematycznym podejściem do identyfikacji, oceny, i kontroli zagrożeń bezpieczeństwa żywności, bazującym na następujących siedmiu zasadach:

Zasada 1: Przeprowadź analizę zagrożeń

Zasada 2: Określ krytyczne punkty kontroli (CCPs)

Zasada 3: Ustal limity krytyczne

Zasada 4: Ustal procedury monitorowania

Zasada 5: Ustal działania korygujące

Zasada 6: Ustal procedury weryfikacyjne

Zasada 7: Ustal utrzymywanie zapisów i procedury dokumentujące


System HACCP opiera się więc przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom żywności (wykres):


Polega on na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednim zareagowaniu, jeśli zagrożenie wystąpi. Należy pamiętać, że HACCP to system polegający na samokontroli. Producent żywności sam decyduje, które etapy w produkcji lub dystrybucji żywności wiążą się z zagrożeniem dla żywności i które spośród nich mogą być skutecznie eliminowane. Następnie określa jak zamierza obserwować i nadzorować niebezpieczne miejsca, i jakie działania podejmować. Wszystkie ustalenia zostają opisane w postaci Księgi HACCP, a zapisy z działań czynione są regularnie i konsekwentnie.

Maciej Dursiewicz


"HACCP w restauracji"
(07.05.2003 - 23:33)  (Jakub Ginko)
"Koszty"
(30.05.2003 - 14:54)  (Adam Patrych)
"Koszty HACCP"
(26.06.2003 - 01:36)  (Kuba)
"koszty"
(28.07.2005 - 15:53)  (Beata)
"haccp w restauracji"
(01.07.2003 - 13:30)  (MONIKA MOJEK)
"Bardzo ładna stronka"
(23.02.2004 - 01:42)  (Radko)
"Serdecznie dzięki!"
(22.03.2004 - 14:36)  (Jakub Ginko)
"mam ten sam problem"
(29.10.2004 - 12:07)  (Andrzej Karwowski)
"HACCP W RESTAURACJI"
(19.11.2004 - 19:17)  (DOMINIKA LISZEWSKA)
"haccp"
(22.11.2005 - 08:22)  (kalina)
"HACCP"
(20.10.2008 - 11:36)  (KASIA)
"System Haccp"
(09.01.2004 - 17:06)  (ASKA)
"Prawa pracowników"
(27.02.2004 - 07:51)  (Joanna)
"Materiały o systemie HACCP"
(14.07.2004 - 18:32)  (basia)
"Mam materiały o HACCP"
(24.04.2005 - 17:39)  (Mirabela)
"Witam MIRABELA"
(25.07.2005 - 11:21)  (KRZYSZTOF)
"kto wprowadza HACCAP"
(23.01.2008 - 18:42)  (magda Krzemińska)
"Materiały"
(10.09.2005 - 00:53)  (Bożena Stachowiak)
"od czego zacząć prowadzenie systemu HCCP"
(03.10.2005 - 19:19)  (o.)
"dobre praktyki higieniczne"
(15.11.2007 - 06:31)  (basiapriwat)
"Proszę o pomoc"
(14.10.2005 - 15:17)  (Grażka)
"do Grażki"
(21.05.2006 - 15:15)  (agata)
"cześć wprowadzam haccp"
(22.11.2005 - 07:56)  (kalina)
"Szukam materiałów o HACCP"
(27.11.2005 - 17:52)  (Witek)
"PROŚBA O POMOC"
(09.02.2006 - 10:46)  (MONIKA)
"prosba"
(23.02.2006 - 20:23)  (gabi)
"Cześ Gabi:)"
(30.10.2006 - 08:52)  (Doda)
"haccp"
(04.04.2006 - 21:08)  (arek)
"re:haccp"
(05.04.2006 - 08:36)  (Basia)
"HACCAP w sklepie spożywczym"
(15.08.2006 - 16:08)  (karolina)
"Proszę o wzór wprow. HACCP w spożywczym"
(21.02.2007 - 09:29)  (Mierzejewska)
"HACCP"
(07.09.2006 - 22:09)  (Izabela)
"receptury,punkty krytyczne"
(14.06.2007 - 23:27)  (sroka)
"zapytanie o punkty krytyczne, receptuty"
(13.07.2007 - 10:45)  (Grażyna Turek)
"informacje o punktach krytycznych w stołówkach dla..."
(01.02.2008 - 19:58)  (Basia)
"Haccp w stołówce szkolnej"
(12.08.2008 - 18:58)  (Marta )
"HACCP"
(18.08.2008 - 14:04)  (anulka)
"ccp"
(02.09.2008 - 09:38)  (ewa)
"Punkty krytczne"
(22.11.2008 - 19:49)  (Elżbieta)
"Prośba i to wielka"
(16.11.2008 - 22:10)  (Ewa Binkowska)
"HACCAP"
(27.06.2008 - 07:50)  (kowalik anna)
"podobny problem"
(22.11.2008 - 20:08)  (Elżbieta)
"haccap"
(25.10.2007 - 10:34)  (piszczek ewelina)
"Witam serdecznie "
(30.10.2007 - 19:32)  (Robert Bober)
"materiały haccp-"
(09.12.2007 - 13:37)  (Hubert)
"HACCP W KUCHNI SZPITALNEJ"
(05.01.2008 - 17:24)  (marzena)
"haccp"
(29.05.2008 - 22:05)  (mnbv)
"HACCP w stołówce szkolnej - żywienie zbiorowe"
(08.01.2008 - 21:37)  (Iwona)
"Pani Iwono."
(17.01.2008 - 10:03)  (wiesiek)
"HACCP w internacie"
(18.01.2008 - 08:44)  (Ania)
":)"
(23.01.2008 - 00:51)  (yoz77)
"haccp"
(10.10.2008 - 20:14)  (halina)
"Pytanie"
(21.01.2008 - 23:27)  (Marek)
"Pani Iwono"
(01.02.2008 - 20:07)  (Basia)
"HACCAP w stołówce szkolnej- podstawy"
(28.03.2008 - 22:23)  (Renata)
"HACCP w stłówce szkolnej"
(28.06.2008 - 02:31)  (Lucy)
"haccp w stołówce szkolnej"
(04.07.2008 - 21:16)  (Anna Adamczyk)
"haccp"
(08.07.2008 - 08:47)  (Baśka)
"prośba o pomoc"
(08.09.2008 - 20:21)  (Tuptus)
"Haccp w stołówce szkolnej"
(10.09.2008 - 23:58)  (Ewa O.)
"proszę"
(15.09.2008 - 19:19)  (Sylwia Barszczewska)
"zainteresowana"
(25.09.2008 - 21:22)  (Maria)
"Haccp w stołówce szkolnej"
(26.09.2008 - 19:39)  (Zosia)
"dla Zosi"
(06.10.2008 - 14:31)  (Ewa O.)
"Nie znalazłem więc się odzywam"
(14.10.2008 - 08:53)  (AndrzejK)
"HACCP"
(08.06.2009 - 10:16)  (Mariusz)
"HACCP w szkole-prośba o pomoc:("
(23.10.2008 - 13:14)  (Aneta)
"Prośba o HCCP"
(16.11.2008 - 22:22)  (Ewa Binkowska)
"Witam:)"
(17.02.2010 - 19:26)  (Skow)
"proszę o pomoc"
(29.01.2008 - 19:00)  (Grażyna)
"CCP"
(12.02.2008 - 13:33)  (AgaG)
"Haccp w kuchni szpitalnej"
(03.04.2008 - 15:17)  (Anna)
"haccp"
(17.06.2008 - 14:05)  (Darek)
"HACCP dla niewielkiego sklepu spożywczego"
(13.08.2008 - 11:04)  (Małgośka)
"Czy ktos odpowiedział/"
(16.09.2008 - 17:09)  (Andrzej)
"witam mam ten sam problem"
(03.10.2008 - 16:34)  (Nowalijka Gdynia)
"dla Nowalijki"
(04.10.2008 - 18:48)  (nautiko)
"zapytanie"
(04.06.2009 - 22:03)  (niucha)
"system HACCP"
(22.06.2005 - 13:54)  (anka)
"kolejna studentka"
(17.10.2005 - 15:26)  (Roma)
"Haccp"
(11.09.2006 - 19:32)  (Małgorzata)
"Haccp w pubie"
(30.10.2006 - 09:09)  (Doda)
"HACCP w pubie - prośba o materiały"
(03.04.2007 - 07:01)  (culcia)
"praca licencjacka HACCP"
(03.04.2007 - 23:16)  (mały)
"haccp"
(12.04.2007 - 17:45)  (Mariusz Marczak)
"POMOCY!! prosze wa a jakies materiały do Haccp"
(29.05.2007 - 16:19)  (Łukasz)
"PROŚBA O MATERIALY NA TEMAT HACCP "
(27.01.2009 - 11:59)  (Justyna R.)
"haccp w restauracji"
(15.07.2007 - 16:05)  (Łukasz)
"hccp w restauracji"
(16.07.2007 - 17:38)  (dominika)
"zapytanie"
(03.09.2008 - 10:00)  (Nimmergut Radosław)
"praca licen"
(12.05.2009 - 15:09)  (lukas)
"Termin zakończenia wdrażania HACCP"
(20.10.2004 - 10:01)  (EM)
"thx!"
(20.10.2004 - 13:02)  (Jakub Ginko)
"Gdzie jest to napisane?"
(04.04.2005 - 11:38)  (Katarzyna Balmas)
"odp."
(21.04.2005 - 15:40)  (E.M.)
"otwarcie punktu gastronomicznego"
(14.07.2009 - 14:57)  (mariusz)
"czy coś się zmieniło??"
(05.12.2005 - 00:08)  (Ola)
"odp"
(15.12.2005 - 23:51)  (E.M)
"HACCP W AGROTURYSTYCE"
(04.04.2005 - 11:44)  (Katarzyna Balmas)
"HACCP w agroturystyce"
(03.06.2005 - 22:06)  (Agnieszka K.)
"potrzebne materialy na temat systemow rozliczen ke..."
(17.04.2005 - 20:58)  (agus)
"haccp w stołówce"
(06.05.2005 - 21:39)  (Mirabelka)
"proszę o pomoc w wdrażaniu HACCP"
(12.10.2005 - 22:30)  (Irena)
"Odpowiedz w sprawie HACCP"
(19.10.2005 - 08:18)  (kasia)
"Prośba"
(03.05.2006 - 15:32)  (Mariusz Marczak)
"infrastruktura w HACCP"
(12.09.2005 - 18:23)  (nowy)
"infrastruktura w HACCP cd"
(12.09.2005 - 18:28)  (nowy)
"MATERIAŁY HCCP - Proszę o pomoc"
(15.10.2005 - 16:09)  (Sneżana Rutkowska)
"PROSZĘ O POMOC"
(25.10.2005 - 18:59)  (CZESIA)
"WDROŻENIE GHP"
(29.10.2005 - 13:00)  (Kamila)
"CO Z JAJAMI"
(04.11.2005 - 10:25)  (Waldemar Nowak)
"Masa jajowa"
(03.02.2006 - 15:56)  (Michał Pabich)
"Proszę o pomoc!"
(09.11.2005 - 08:53)  (Emilia Pękała)
"czy ktoś wie?? Prosze o pomoc"
(17.11.2005 - 11:11)  (Karolina O)
"i znow studentka"
(12.11.2005 - 23:51)  (kaska)
"bardzo ważne pytanie"
(04.12.2005 - 23:01)  (ola)
"do Hacp"
(21.05.2006 - 11:33)  (agata)
"kanapki"
(13.12.2005 - 21:19)  (andrzej)
"proszę o pomoc"
(10.01.2006 - 22:43)  (mariusz)
"Druga strona medalu Haccp"
(06.02.2006 - 23:09)  (Tomek z Warszawy)
"Proszę o pomoc"
(07.03.2006 - 16:02)  (Bożena)
"przedszkole"
(21.05.2006 - 11:46)  (agata)
"Różnice dotyczące norm"
(29.05.2006 - 11:09)  (Grażyna Wicińska)
"potrzebuje pilnie"
(12.05.2006 - 11:10)  (Paweł Nowakowski)
"Haccp"
(21.05.2006 - 15:04)  (agata)
"Kompetencje inspektorów Sanepid-u"
(07.07.2006 - 08:45)  (Seweryn Kuter)
"instrukcje"
(15.01.2007 - 13:44)  (tomasz)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(25.01.2007 - 14:39)  (Beata)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(09.11.2007 - 13:27)  (Piotr)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(22.11.2007 - 19:43)  (Janina Mrozińska)
"PROŚBA O PROCEDURY ZABEZ. I WYCOFYWANIA Z OBROTU ..."
(29.11.2007 - 10:24)  (marcin.k.)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(15.03.2008 - 15:07)  (Bożena Osiecka)
"nadal chcesz?"
(24.07.2008 - 16:34)  (camario)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(31.07.2008 - 12:57)  (maniek)
"wielka prośba"
(30.08.2008 - 09:56)  (przemkos99)
"pomocy"
(03.09.2008 - 21:58)  (Danuta)
"procedura wycofania wyrobu z rynku"
(04.09.2008 - 17:48)  (camario)
"UWAGA!"
(17.09.2008 - 21:12)  (camario)
"procedura zabezpieczenia i wycofania z obrotu part..."
(27.09.2008 - 17:15)  (Łukasz B.)
"procedura zabezpieczenia i wycofania z obrotu part..."
(27.09.2008 - 21:22)  (camario)
"prośba o procedurę zabezpieczenia i wycofywania z ..."
(10.12.2008 - 18:49)  (Barbara Śmielewska)
"odp. P.Barbara Śmielewska"
(11.12.2008 - 17:35)  (Camario)
"pomocy"
(11.12.2008 - 12:59)  (ewelina)
"odp. ewelina"
(11.12.2008 - 17:46)  (Camario)
"Receptury, punkty krytyczne"
(16.12.2008 - 11:09)  (Elżbieta)
"" Receptury, punkty krytyczne ""
(16.12.2008 - 14:15)  (natali)
"procedura wycofania z obrotu partii zywności"
(12.12.2008 - 21:07)  (marzena)
"odp.marzena"
(14.12.2008 - 12:13)  (camario)
"Joanna Adamska Przedszkole"
(04.10.2011 - 20:00)  (Joanna Adamska)
"HACCAP"
(30.10.2008 - 13:27)  (Masztakowska Anna)
"pomocy"
(03.09.2008 - 21:59)  (Danuta)
"Procedura zabezpieczenia ....."
(14.11.2008 - 11:03)  (Piotr Mierzejewski)
"" Procedura zabezpieczenia ..... ""
(14.11.2008 - 12:55)  (camario)
"prośba"
(17.12.2008 - 14:02)  (bogdan)
"prośba..."
(17.12.2008 - 19:27)  (camario)
"prośba o przesłanie procedur"
(03.03.2009 - 14:13)  (Górka Magdalena)
"prośba o pomoc"
(17.02.2008 - 22:44)  (Alicja)
"procedury wycofania partii żywności"
(19.08.2008 - 12:24)  (Eżbieta L.)
"Procedura"
(22.09.2008 - 12:08)  (Małgorzata Bogdańska)
"procedura wycofania ...."
(22.09.2008 - 19:16)  (camario@poczta.fm)
"Procedura wycofania"
(23.09.2008 - 11:41)  (gosik751@wp.pl)
"proszę o tą procedurę"
(16.10.2008 - 15:24)  (strajbela@poczta.onet.pl)
"procedura wycofania partii zywnosci"
(17.11.2008 - 12:14)  (Małgorzata)
"Mam na imię Alicja i prosze o pomoc dotyczącą wdra..."
(28.02.2007 - 09:37)  (Alicja)
"HACCP w sklepie spozywczym"
(12.03.2007 - 17:21)  (Kamilka)
"odpowiedż"
(15.03.2007 - 14:08)  (paolo)
"prośba"
(21.03.2007 - 00:15)  (jarosław murański)
"CCP w gastronomii"
(19.03.2007 - 20:00)  (Wiola)
"potrzebuje tego samego"
(15.04.2008 - 22:31)  (karolcia)
"haccp"
(19.04.2007 - 11:20)  (marek)
"Haccp w zywieniu zbiorowym"
(27.05.2007 - 17:50)  (Jola)
"w sprawie HCCP"
(13.09.2007 - 16:32)  (Maja)
"potrzebuje wiadomosci do pracy licencjackiej"
(04.06.2007 - 16:18)  (moniawawa)
"Proszę o pomoc"
(25.06.2007 - 11:31)  (marek)
"jak się robi drzewko decyzyje w haccp?"
(10.07.2007 - 20:04)  (aleksaa)
"analiza mozliwosci wdrażania zasad GHP i HACCP w g..."
(28.07.2007 - 19:59)  (pawlak marek)
" analiza mozliwosci wdrażania zasad GHP i HACCP w ..."
(19.10.2007 - 15:09)  (KASIA)
"już nie mam siły"
(19.09.2007 - 10:35)  (reni)
"Prośba o pomoc"
(22.09.2007 - 10:50)  (Halina)
"Prośba o udostępnienie materiałów do pracy licencj..."
(05.10.2007 - 23:44)  (Anna Pelczyńska)
"Prośba o udostępnienie materiałów do pracy licencj..."
(05.10.2007 - 23:47)  (Anna Pelczyńska)
"Wdrażać czy nie! Oto pytanie :)"
(13.11.2007 - 09:56)  (Barbara )
"Wdrażanie HACCP w rozlewni napojów"
(20.11.2007 - 14:51)  (Ewa)
"Odpowiedź"
(23.11.2007 - 13:26)  (Sławek)
"HACCP"
(09.12.2007 - 13:32)  (Hubert)
"HACCP Rozlewnia"
(18.12.2008 - 11:47)  (Ewelina)
" Prośba o procedury gmp/ghp "
(06.12.2007 - 19:02)  (Rafał)
"materiał do pracy licencjackiej z HACCP i zasad GH..."
(07.12.2007 - 19:07)  (lpgorka)
"kto może wżywieniu zbiorowym zajmować się haccp?"
(11.07.2008 - 21:07)  (małgosia)
"odp"
(14.07.2008 - 12:53)  (jarek)
"proszę o linki"
(14.01.2008 - 19:38)  (kampra)
"Prośba o pomoc"
(17.01.2008 - 12:26)  (mariola)
" GPH GMP"
(19.01.2008 - 23:09)  (KORNELCIA)
"HACCP w żywieniu zbiorowym w przedszklu"
(03.02.2008 - 19:36)  (dana)
"poszukuję tego samego"
(02.07.2009 - 21:50)  (jagoda)
"poszukuję"
(09.05.2011 - 11:36)  (iwona)
"Ratunku!"
(09.03.2011 - 11:44)  (Kaśka Z.)
"Opracowanie Haccp"
(06.02.2008 - 22:11)  (Henia)
"Prośba o informacje"
(04.04.2008 - 14:22)  (Kasia)
"prosze o pomoc."
(09.04.2008 - 21:52)  (Sylwia)
"Instrukcje Haccp"
(17.04.2008 - 10:25)  (Kasiak)
"HACCP w restauracjach"
(22.04.2008 - 00:43)  (Klaudia)
"haccap w restauracji"
(22.05.2008 - 11:53)  (Fabian)
"praca"
(12.05.2009 - 15:13)  (lukas)
"Haccp w restauracji"
(24.05.2008 - 12:15)  (yuri)
"Punkty krytyczne w stołówce szkolnej"
(09.06.2008 - 12:28)  (Anna Adamczyk)
"Punkty krytyczne w stołówce szkolnej"
(01.08.2008 - 10:42)  (joanna szmyd)
"Witam:)"
(17.02.2010 - 19:38)  (Skow)
"Dlaczego nie można gotować na kościach zupy?"
(05.08.2008 - 12:27)  (Agnieszka)
"Wszystko o HACCP"
(18.09.2008 - 23:42)  (LesioHORMON)
"FSM"
(19.09.2008 - 00:21)  (LesioHORMON)
"HACCAP"
(12.11.2008 - 13:20)  (refernt szkolny)
"HACCAP"
(14.02.2009 - 17:57)  (janowicz)
"gmp"
(19.09.2008 - 12:40)  (camario)
"w sprawie dokumentacji haccp"
(20.10.2008 - 08:58)  (magdalena kuleta)
"HACCAP w stołówce szkolnej-prośba o pomoc"
(11.11.2008 - 22:34)  (Wiesława Mielczarek)
"do LesioHORMON"
(20.10.2008 - 09:33)  (magdalena kuleta)
"do LesioHORMON"
(20.10.2008 - 10:43)  (marta dwornik)
""Wszystko o HACCP""
(04.11.2008 - 16:25)  (izulka)
"pomoc przy hacp"
(23.11.2008 - 20:35)  (Paulina Dąbrowska)
"HACCAP"
(14.02.2009 - 17:54)  (janowicz)
"zapytanie"
(04.06.2009 - 22:32)  (niucha)
"Witam:)"
(17.02.2010 - 19:44)  (Skow)
"dokumentacja HACCP"
(20.10.2008 - 08:52)  (magdalena kuleta)
"dokumantacja HACCP"
(20.10.2008 - 12:54)  (asia k )
"haccp"
(20.10.2008 - 13:25)  (jagoda)
"w sprawie dokumentacji haccp"
(20.10.2008 - 15:15)  (jagoda)
"prośba o pomoc"
(21.10.2008 - 13:35)  (Asia)
"poprawka do poprzedniej wiadomości"
(21.10.2008 - 13:42)  (Asia)
"materiały do HACCP"
(17.11.2008 - 22:21)  (Helena)
"uzupełnienie do poprzedniego - materiały do HACCP"
(17.11.2008 - 22:51)  (Helena)
"materiały do HACCP"
(09.12.2008 - 12:20)  (camario)
"pomoc"
(28.11.2008 - 17:37)  (marlena)
"odp"
(09.12.2008 - 00:29)  (EM)
"odp."
(09.12.2008 - 12:16)  (camario)
"HACCP w pzredszkolu - krytyczne punkty kontroli"
(07.12.2008 - 18:23)  (gosia135)
"HACCP w przedszkolu - krytyczne punkty kontroli "
(09.12.2008 - 12:30)  (camario)
"HACCAP w przedszkolu"
(14.02.2009 - 17:38)  (janowicz)
"ten sam problem"
(04.07.2009 - 15:27)  (jagoda)
"nazwisko"
(10.08.2009 - 00:27)  (Basik)
"Haccp w przedszkolu PROŚBA!!!"
(24.05.2009 - 21:32)  (Agata)
"haccp w sklepie spożywczym"
(29.03.2010 - 09:38)  (rekin1975)
"haccp "
(21.06.2010 - 18:58)  (rogmina)
"punkty krytyczne -prosze o pomoc"
(03.08.2010 - 22:10)  (kasia)
"hccp mała gastronomia"
(01.08.2010 - 23:24)  (Beata)
"analiza zagrożeń"
(09.02.2011 - 16:57)  (Katarzyna)
"Kto jest autorem schematu w powyższym tekście"
(10.02.2011 - 23:33)  (Waldemar Dzwolak)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000