Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Elmak
Hello Coffee
Iglotex
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
HACCP – narodziny nowego podejścia do bezpieczeństwa
i jakości zdrowotnej żywności

Jakość staje się jednym z najbardziej istotnych atrybutów wszystkich towarów, w tym również i żywności. Jest ona pojęciem subiektywnym. Na co dzień każdy potrafi w sposób mniej lub bardziej precyzyjny określić co rozumie pod pojęciem jakości i jakie są jego odczucia związane z jakością.

W obiegowym znaczeniu jakość oznacza nie tylko brak wad, jej głównym celem jest zadowolenie i spełnienie oczekiwań klienta lub konsumenta.

Przy ocenie jakości żywności należy uwzględnić następujące cechy:

  • zdrowotność, w tym: bezpieczeństwo – wynikające z nieobecności drobnoustrojów chorobotwórczych i substancji chemicznych lub fizycznych szkodliwych dla zdrowia
    oraz wartość energetyczną i odżywczą wynikającą ze składu chemicznego

  • atrakcyjność sensoryczną – wygląd, smakowitość, zapach, strukturę, konsystencję itp.

  • cechy handlowe – trwałość, rodzaj opakowania, łatwość przygotowania itp.

Jakość odnosi się do wyrobu i jej zasadniczym zadaniem jest odpowiedzieć na potrzeby klienta lub konsumenta. W odniesieniu do żywności, jakość nierozerwalnie wiąże się z bezpieczeństwem i jakością zdrowotną. Pojęcie systemów jakości w produkcji żywności utożsamiane było przez wiele dziesięcioleci XX w. z laboratoriami badawczymi w zakładach spożywczych. Każdy duży producent starał się w ostatnim dziesięcioleciu organizować i dostosowywać system produkcji do zmieniających się warunków rynkowych, wymogów klienta oraz realizował program unowocześniania technologii produkcji żywności (a właściwie sposobów jej przetwarzania).

Historia HACCP jako systemu sięga początków prac nad żywnością dla programu kosmicznego w USA (Program „Apollo”) , które rozpoczęły się w latach 60-tych XX w. W wyniku tych prac i badań nad żywnością dla kosmonautów, stało się jasne, że same badania i szczególna technologia nie doprowadzą do efektu powtarzalnej jakości wyrobów, które winny w ekstremalnych warunkach, poza wartościami odżywczymi, także przetrwać w sensie przydatności do spożycia określony czas.

Projekt pod nazwą "Produkcja i badanie żywności" realizowany w ramach programu lotów kosmicznych miał na celu zagwarantowanie, że żywność przeznaczona dla astronautów będzie bezpieczna mikrobiologicznie, chemicznie i fizycznie, będzie powtarzalna w parametrach jakościowych, co miało olbrzymi wpływ na powodzenie (obok sprawności maszyn i urządzeń oraz statków kosmicznych) lotów kosmicznych. W programie tym uczestniczyli przedstawiciele firmy Pillsbury, Laboratorium Badawcze Armii USA oraz NASA.

Początkowo, tworzenie systemu jakości produkcji oparte było o założenie wyeliminowania zagrożeń mikrobiologicznych, z efektem końcowym w postaci żywności sterylnej w całej wyprodukowanej serii. Efektem tego programu było przejęcie najpierw przez firmy wprzęgnięte w program, później przez inne, zasad HACCP jako "narzędzia" produkcji żywności o gwarantowanej jakości. System HACCP został zaprezentowany publicznie w 1971 r. na Międzynarodowej Konferencji Bezpieczeństwa Żywności.
HACCP to skrót z języka angielskiego: Hazard Analysis and Critical Control Points.
W Polsce tłumaczymy HACCP następująco: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.

HACCP jest systematycznym podejściem do identyfikacji, oceny, i kontroli zagrożeń bezpieczeństwa żywności, bazującym na następujących siedmiu zasadach:

Zasada 1: Przeprowadź analizę zagrożeń

Zasada 2: Określ krytyczne punkty kontroli (CCPs)

Zasada 3: Ustal limity krytyczne

Zasada 4: Ustal procedury monitorowania

Zasada 5: Ustal działania korygujące

Zasada 6: Ustal procedury weryfikacyjne

Zasada 7: Ustal utrzymywanie zapisów i procedury dokumentujące


System HACCP opiera się więc przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom żywności (wykres):


Polega on na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednim zareagowaniu, jeśli zagrożenie wystąpi. Należy pamiętać, że HACCP to system polegający na samokontroli. Producent żywności sam decyduje, które etapy w produkcji lub dystrybucji żywności wiążą się z zagrożeniem dla żywności i które spośród nich mogą być skutecznie eliminowane. Następnie określa jak zamierza obserwować i nadzorować niebezpieczne miejsca, i jakie działania podejmować. Wszystkie ustalenia zostają opisane w postaci Księgi HACCP, a zapisy z działań czynione są regularnie i konsekwentnie.

Maciej Dursiewicz


"HACCP w restauracji"
(07.05.2003 - 23:33)  (Jakub Ginko)
"Koszty"
(30.05.2003 - 14:54)  (Adam Patrych)
"Koszty HACCP"
(26.06.2003 - 01:36)  (Kuba)
"koszty"
(28.07.2005 - 15:53)  (Beata)
"haccp w restauracji"
(01.07.2003 - 13:30)  (MONIKA MOJEK)
"Bardzo ?adna stronka"
(23.02.2004 - 01:42)  (Radko)
"Serdecznie dzi?ki!"
(22.03.2004 - 14:36)  (Jakub Ginko)
"mam ten sam problem"
(29.10.2004 - 12:07)  (Andrzej Karwowski)
"HACCP W RESTAURACJI"
(19.11.2004 - 19:17)  (DOMINIKA LISZEWSKA)
"haccp"
(22.11.2005 - 08:22)  (kalina)
"HACCP"
(20.10.2008 - 11:36)  (KASIA)
"System Haccp"
(09.01.2004 - 17:06)  (ASKA)
"Prawa pracowników"
(27.02.2004 - 07:51)  (Joanna)
"Materia?y o systemie HACCP"
(14.07.2004 - 18:32)  (basia)
"Mam materia?y o HACCP"
(24.04.2005 - 17:39)  (Mirabela)
"Witam MIRABELA"
(25.07.2005 - 11:21)  (KRZYSZTOF)
"kto wprowadza HACCAP"
(23.01.2008 - 18:42)  (magda Krzemi?ska)
"Materia?y"
(10.09.2005 - 00:53)  (Bo?ena Stachowiak)
"od czego zacz?? prowadzenie systemu HCCP"
(03.10.2005 - 19:19)  (o.)
"dobre praktyki higieniczne"
(15.11.2007 - 06:31)  (basiapriwat)
"Prosz? o pomoc"
(14.10.2005 - 15:17)  (Gra?ka)
"do Gra?ki"
(21.05.2006 - 15:15)  (agata)
"cze?? wprowadzam haccp"
(22.11.2005 - 07:56)  (kalina)
"Szukam materia?ów o HACCP"
(27.11.2005 - 17:52)  (Witek)
"PRO?BA O POMOC"
(09.02.2006 - 10:46)  (MONIKA)
"prosba"
(23.02.2006 - 20:23)  (gabi)
"Cze? Gabi:)"
(30.10.2006 - 08:52)  (Doda)
"haccp"
(04.04.2006 - 21:08)  (arek)
"re:haccp"
(05.04.2006 - 08:36)  (Basia)
"HACCAP w sklepie spo?ywczym"
(15.08.2006 - 16:08)  (karolina)
"Prosz? o wzór wprow. HACCP w spo?ywczym"
(21.02.2007 - 09:29)  (Mierzejewska)
"HACCP"
(07.09.2006 - 22:09)  (Izabela)
"receptury,punkty krytyczne"
(14.06.2007 - 23:27)  (sroka)
"zapytanie o punkty krytyczne, receptuty"
(13.07.2007 - 10:45)  (Gra?yna Turek)
"informacje o punktach krytycznych w sto?ówkach dla..."
(01.02.2008 - 19:58)  (Basia)
"Haccp w sto?ówce szkolnej"
(12.08.2008 - 18:58)  (Marta )
"HACCP"
(18.08.2008 - 14:04)  (anulka)
"ccp"
(02.09.2008 - 09:38)  (ewa)
"Punkty krytczne"
(22.11.2008 - 19:49)  (El?bieta)
"Pro?ba i to wielka"
(16.11.2008 - 22:10)  (Ewa Binkowska)
"HACCAP"
(27.06.2008 - 07:50)  (kowalik anna)
"podobny problem"
(22.11.2008 - 20:08)  (El?bieta)
"haccap"
(25.10.2007 - 10:34)  (piszczek ewelina)
"Witam serdecznie "
(30.10.2007 - 19:32)  (Robert Bober)
"materia?y haccp-"
(09.12.2007 - 13:37)  (Hubert)
"HACCP W KUCHNI SZPITALNEJ"
(05.01.2008 - 17:24)  (marzena)
"haccp"
(29.05.2008 - 22:05)  (mnbv)
"HACCP w sto?ówce szkolnej - ?ywienie zbiorowe"
(08.01.2008 - 21:37)  (Iwona)
"Pani Iwono."
(17.01.2008 - 10:03)  (wiesiek)
"HACCP w internacie"
(18.01.2008 - 08:44)  (Ania)
":)"
(23.01.2008 - 00:51)  (yoz77)
"haccp"
(10.10.2008 - 20:14)  (halina)
"Pytanie"
(21.01.2008 - 23:27)  (Marek)
"Pani Iwono"
(01.02.2008 - 20:07)  (Basia)
"HACCAP w sto?ówce szkolnej- podstawy"
(28.03.2008 - 22:23)  (Renata)
"HACCP w st?ówce szkolnej"
(28.06.2008 - 02:31)  (Lucy)
"haccp w sto?ówce szkolnej"
(04.07.2008 - 21:16)  (Anna Adamczyk)
"haccp"
(08.07.2008 - 08:47)  (Ba?ka)
"pro?ba o pomoc"
(08.09.2008 - 20:21)  (Tuptus)
"Haccp w sto?ówce szkolnej"
(10.09.2008 - 23:58)  (Ewa O.)
"prosz?"
(15.09.2008 - 19:19)  (Sylwia Barszczewska)
"zainteresowana"
(25.09.2008 - 21:22)  (Maria)
"Haccp w sto?ówce szkolnej"
(26.09.2008 - 19:39)  (Zosia)
"dla Zosi"
(06.10.2008 - 14:31)  (Ewa O.)
"Nie znalaz?em wi?c si? odzywam"
(14.10.2008 - 08:53)  (AndrzejK)
"HACCP"
(08.06.2009 - 10:16)  (Mariusz)
"HACCP w szkole-pro?ba o pomoc:("
(23.10.2008 - 13:14)  (Aneta)
"Pro?ba o HCCP"
(16.11.2008 - 22:22)  (Ewa Binkowska)
"Witam:)"
(17.02.2010 - 19:26)  (Skow)
"prosz? o pomoc"
(29.01.2008 - 19:00)  (Gra?yna)
"CCP"
(12.02.2008 - 13:33)  (AgaG)
"Haccp w kuchni szpitalnej"
(03.04.2008 - 15:17)  (Anna)
"haccp"
(17.06.2008 - 14:05)  (Darek)
"HACCP dla niewielkiego sklepu spo?ywczego"
(13.08.2008 - 11:04)  (Ma?go?ka)
"Czy ktos odpowiedzia?/"
(16.09.2008 - 17:09)  (Andrzej)
"witam mam ten sam problem"
(03.10.2008 - 16:34)  (Nowalijka Gdynia)
"dla Nowalijki"
(04.10.2008 - 18:48)  (nautiko)
"zapytanie"
(04.06.2009 - 22:03)  (niucha)
"system HACCP"
(22.06.2005 - 13:54)  (anka)
"kolejna studentka"
(17.10.2005 - 15:26)  (Roma)
"Haccp"
(11.09.2006 - 19:32)  (Ma?gorzata)
"Haccp w pubie"
(30.10.2006 - 09:09)  (Doda)
"HACCP w pubie - pro?ba o materia?y"
(03.04.2007 - 07:01)  (culcia)
"praca licencjacka HACCP"
(03.04.2007 - 23:16)  (ma?y)
"haccp"
(12.04.2007 - 17:45)  (Mariusz Marczak)
"POMOCY!! prosze wa a jakies materia?y do Haccp"
(29.05.2007 - 16:19)  (?ukasz)
"PRO?BA O MATERIALY NA TEMAT HACCP "
(27.01.2009 - 11:59)  (Justyna R.)
"haccp w restauracji"
(15.07.2007 - 16:05)  (?ukasz)
"hccp w restauracji"
(16.07.2007 - 17:38)  (dominika)
"zapytanie"
(03.09.2008 - 10:00)  (Nimmergut Rados?aw)
"praca licen"
(12.05.2009 - 15:09)  (lukas)
"Termin zako?czenia wdra?ania HACCP"
(20.10.2004 - 10:01)  (EM)
"thx!"
(20.10.2004 - 13:02)  (Jakub Ginko)
"Gdzie jest to napisane?"
(04.04.2005 - 11:38)  (Katarzyna Balmas)
"odp."
(21.04.2005 - 15:40)  (E.M.)
"otwarcie punktu gastronomicznego"
(14.07.2009 - 14:57)  (mariusz)
"czy co? si? zmieni?o??"
(05.12.2005 - 00:08)  (Ola)
"odp"
(15.12.2005 - 23:51)  (E.M)
"HACCP W AGROTURYSTYCE"
(04.04.2005 - 11:44)  (Katarzyna Balmas)
"HACCP w agroturystyce"
(03.06.2005 - 22:06)  (Agnieszka K.)
"potrzebne materialy na temat systemow rozliczen ke..."
(17.04.2005 - 20:58)  (agus)
"haccp w sto?ówce"
(06.05.2005 - 21:39)  (Mirabelka)
"prosz? o pomoc w wdra?aniu HACCP"
(12.10.2005 - 22:30)  (Irena)
"Odpowiedz w sprawie HACCP"
(19.10.2005 - 08:18)  (kasia)
"Pro?ba"
(03.05.2006 - 15:32)  (Mariusz Marczak)
"infrastruktura w HACCP"
(12.09.2005 - 18:23)  (nowy)
"infrastruktura w HACCP cd"
(12.09.2005 - 18:28)  (nowy)
"MATERIA?Y HCCP - Prosz? o pomoc"
(15.10.2005 - 16:09)  (Sne?ana Rutkowska)
"PROSZ? O POMOC"
(25.10.2005 - 18:59)  (CZESIA)
"WDRO?ENIE GHP"
(29.10.2005 - 13:00)  (Kamila)
"CO Z JAJAMI"
(04.11.2005 - 10:25)  (Waldemar Nowak)
"Masa jajowa"
(03.02.2006 - 15:56)  (Micha? Pabich)
"Prosz? o pomoc!"
(09.11.2005 - 08:53)  (Emilia P?ka?a)
"czy kto? wie?? Prosze o pomoc"
(17.11.2005 - 11:11)  (Karolina O)
"i znow studentka"
(12.11.2005 - 23:51)  (kaska)
"bardzo wa?ne pytanie"
(04.12.2005 - 23:01)  (ola)
"do Hacp"
(21.05.2006 - 11:33)  (agata)
"kanapki"
(13.12.2005 - 21:19)  (andrzej)
"prosz? o pomoc"
(10.01.2006 - 22:43)  (mariusz)
"Druga strona medalu Haccp"
(06.02.2006 - 23:09)  (Tomek z Warszawy)
"Prosz? o pomoc"
(07.03.2006 - 16:02)  (Bo?ena)
"przedszkole"
(21.05.2006 - 11:46)  (agata)
"Ró?nice dotycz?ce norm"
(29.05.2006 - 11:09)  (Gra?yna Wici?ska)
"potrzebuje pilnie"
(12.05.2006 - 11:10)  (Pawe? Nowakowski)
"Haccp"
(21.05.2006 - 15:04)  (agata)
"Kompetencje inspektorów Sanepid-u"
(07.07.2006 - 08:45)  (Seweryn Kuter)
"instrukcje"
(15.01.2007 - 13:44)  (tomasz)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(25.01.2007 - 14:39)  (Beata)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(09.11.2007 - 13:27)  (Piotr)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(22.11.2007 - 19:43)  (Janina Mrozi?ska)
"PRO?BA O PROCEDURY ZABEZ. I WYCOFYWANIA Z OBROTU ..."
(29.11.2007 - 10:24)  (marcin.k.)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(15.03.2008 - 15:07)  (Bo?ena Osiecka)
"nadal chcesz?"
(24.07.2008 - 16:34)  (camario)
"procedury zabezpieczania i wycofania z obrotu part..."
(31.07.2008 - 12:57)  (maniek)
"wielka pro?ba"
(30.08.2008 - 09:56)  (przemkos99)
"pomocy"
(03.09.2008 - 21:58)  (Danuta)
"procedura wycofania wyrobu z rynku"
(04.09.2008 - 17:48)  (camario)
"UWAGA!"
(17.09.2008 - 21:12)  (camario)
"procedura zabezpieczenia i wycofania z obrotu part..."
(27.09.2008 - 17:15)  (?ukasz B.)
"procedura zabezpieczenia i wycofania z obrotu part..."
(27.09.2008 - 21:22)  (camario)
"pro?ba o procedur? zabezpieczenia i wycofywania z ..."
(10.12.2008 - 18:49)  (Barbara ?mielewska)
"odp. P.Barbara ?mielewska"
(11.12.2008 - 17:35)  (Camario)
"pomocy"
(11.12.2008 - 12:59)  (ewelina)
"odp. ewelina"
(11.12.2008 - 17:46)  (Camario)
"Receptury, punkty krytyczne"
(16.12.2008 - 11:09)  (El?bieta)
"" Receptury, punkty krytyczne ""
(16.12.2008 - 14:15)  (natali)
"procedura wycofania z obrotu partii zywno?ci"
(12.12.2008 - 21:07)  (marzena)
"odp.marzena"
(14.12.2008 - 12:13)  (camario)
"Joanna Adamska Przedszkole"
(04.10.2011 - 20:00)  (Joanna Adamska)
"HACCAP"
(30.10.2008 - 13:27)  (Masztakowska Anna)
"pomocy"
(03.09.2008 - 21:59)  (Danuta)
"Procedura zabezpieczenia ....."
(14.11.2008 - 11:03)  (Piotr Mierzejewski)
"" Procedura zabezpieczenia ..... ""
(14.11.2008 - 12:55)  (camario)
"pro?ba"
(17.12.2008 - 14:02)  (bogdan)
"pro?ba..."
(17.12.2008 - 19:27)  (camario)
"pro?ba o przes?anie procedur"
(03.03.2009 - 14:13)  (Górka Magdalena)
"pro?ba o pomoc"
(17.02.2008 - 22:44)  (Alicja)
"procedury wycofania partii ?ywno?ci"
(19.08.2008 - 12:24)  (E?bieta L.)
"Procedura"
(22.09.2008 - 12:08)  (Ma?gorzata Bogda?ska)
"procedura wycofania ...."
(22.09.2008 - 19:16)  (camario@poczta.fm)
"Procedura wycofania"
(23.09.2008 - 11:41)  (gosik751@wp.pl)
"prosz? o t? procedur?"
(16.10.2008 - 15:24)  (strajbela@poczta.onet.pl)
"procedura wycofania partii zywnosci"
(17.11.2008 - 12:14)  (Ma?gorzata)
"Mam na imi? Alicja i prosze o pomoc dotycz?c? wdra..."
(28.02.2007 - 09:37)  (Alicja)
"HACCP w sklepie spozywczym"
(12.03.2007 - 17:21)  (Kamilka)
"odpowied?"
(15.03.2007 - 14:08)  (paolo)
"pro?ba"
(21.03.2007 - 00:15)  (jaros?aw mura?ski)
"CCP w gastronomii"
(19.03.2007 - 20:00)  (Wiola)
"potrzebuje tego samego"
(15.04.2008 - 22:31)  (karolcia)
"haccp"
(19.04.2007 - 11:20)  (marek)
"Haccp w zywieniu zbiorowym"
(27.05.2007 - 17:50)  (Jola)
"w sprawie HCCP"
(13.09.2007 - 16:32)  (Maja)
"potrzebuje wiadomosci do pracy licencjackiej"
(04.06.2007 - 16:18)  (moniawawa)
"Prosz? o pomoc"
(25.06.2007 - 11:31)  (marek)
"jak si? robi drzewko decyzyje w haccp?"
(10.07.2007 - 20:04)  (aleksaa)
"analiza mozliwosci wdra?ania zasad GHP i HACCP w g..."
(28.07.2007 - 19:59)  (pawlak marek)
" analiza mozliwosci wdra?ania zasad GHP i HACCP w ..."
(19.10.2007 - 15:09)  (KASIA)
"ju? nie mam si?y"
(19.09.2007 - 10:35)  (reni)
"Pro?ba o pomoc"
(22.09.2007 - 10:50)  (Halina)
"Pro?ba o udost?pnienie materia?ów do pracy licencj..."
(05.10.2007 - 23:44)  (Anna Pelczy?ska)
"Pro?ba o udost?pnienie materia?ów do pracy licencj..."
(05.10.2007 - 23:47)  (Anna Pelczy?ska)
"Wdra?a? czy nie! Oto pytanie :)"
(13.11.2007 - 09:56)  (Barbara )
"Wdra?anie HACCP w rozlewni napojów"
(20.11.2007 - 14:51)  (Ewa)
"Odpowied?"
(23.11.2007 - 13:26)  (S?awek)
"HACCP"
(09.12.2007 - 13:32)  (Hubert)
"HACCP Rozlewnia"
(18.12.2008 - 11:47)  (Ewelina)
" Pro?ba o procedury gmp/ghp "
(06.12.2007 - 19:02)  (Rafa?)
"materia? do pracy licencjackiej z HACCP i zasad GH..."
(07.12.2007 - 19:07)  (lpgorka)
"kto mo?e w?ywieniu zbiorowym zajmowa? si? haccp?"
(11.07.2008 - 21:07)  (ma?gosia)
"odp"
(14.07.2008 - 12:53)  (jarek)
"prosz? o linki"
(14.01.2008 - 19:38)  (kampra)
"Pro?ba o pomoc"
(17.01.2008 - 12:26)  (mariola)
" GPH GMP"
(19.01.2008 - 23:09)  (KORNELCIA)
"HACCP w ?ywieniu zbiorowym w przedszklu"
(03.02.2008 - 19:36)  (dana)
"poszukuj? tego samego"
(02.07.2009 - 21:50)  (jagoda)
"poszukuj?"
(09.05.2011 - 11:36)  (iwona)
"Ratunku!"
(09.03.2011 - 11:44)  (Ka?ka Z.)
"Opracowanie Haccp"
(06.02.2008 - 22:11)  (Henia)
"Pro?ba o informacje"
(04.04.2008 - 14:22)  (Kasia)
"prosze o pomoc."
(09.04.2008 - 21:52)  (Sylwia)
"Instrukcje Haccp"
(17.04.2008 - 10:25)  (Kasiak)
"HACCP w restauracjach"
(22.04.2008 - 00:43)  (Klaudia)
"haccap w restauracji"
(22.05.2008 - 11:53)  (Fabian)
"praca"
(12.05.2009 - 15:13)  (lukas)
"Haccp w restauracji"
(24.05.2008 - 12:15)  (yuri)
"Punkty krytyczne w sto?ówce szkolnej"
(09.06.2008 - 12:28)  (Anna Adamczyk)
"Punkty krytyczne w sto?ówce szkolnej"
(01.08.2008 - 10:42)  (joanna szmyd)
"Witam:)"
(17.02.2010 - 19:38)  (Skow)
"Dlaczego nie mo?na gotowa? na ko?ciach zupy?"
(05.08.2008 - 12:27)  (Agnieszka)
"Wszystko o HACCP"
(18.09.2008 - 23:42)  (LesioHORMON)
"FSM"
(19.09.2008 - 00:21)  (LesioHORMON)
"HACCAP"
(12.11.2008 - 13:20)  (refernt szkolny)
"HACCAP"
(14.02.2009 - 17:57)  (janowicz)
"gmp"
(19.09.2008 - 12:40)  (camario)
"w sprawie dokumentacji haccp"
(20.10.2008 - 08:58)  (magdalena kuleta)
"HACCAP w sto?ówce szkolnej-pro?ba o pomoc"
(11.11.2008 - 22:34)  (Wies?awa Mielczarek)
"do LesioHORMON"
(20.10.2008 - 09:33)  (magdalena kuleta)
"do LesioHORMON"
(20.10.2008 - 10:43)  (marta dwornik)
""Wszystko o HACCP""
(04.11.2008 - 16:25)  (izulka)
"pomoc przy hacp"
(23.11.2008 - 20:35)  (Paulina D?browska)
"HACCAP"
(14.02.2009 - 17:54)  (janowicz)
"zapytanie"
(04.06.2009 - 22:32)  (niucha)
"Witam:)"
(17.02.2010 - 19:44)  (Skow)
"dokumentacja HACCP"
(20.10.2008 - 08:52)  (magdalena kuleta)
"dokumantacja HACCP"
(20.10.2008 - 12:54)  (asia k )
"haccp"
(20.10.2008 - 13:25)  (jagoda)
"w sprawie dokumentacji haccp"
(20.10.2008 - 15:15)  (jagoda)
"pro?ba o pomoc"
(21.10.2008 - 13:35)  (Asia)
"poprawka do poprzedniej wiadomo?ci"
(21.10.2008 - 13:42)  (Asia)
"materia?y do HACCP"
(17.11.2008 - 22:21)  (Helena)
"uzupe?nienie do poprzedniego - materia?y do HACCP"
(17.11.2008 - 22:51)  (Helena)
"materia?y do HACCP"
(09.12.2008 - 12:20)  (camario)
"pomoc"
(28.11.2008 - 17:37)  (marlena)
"odp"
(09.12.2008 - 00:29)  (EM)
"odp."
(09.12.2008 - 12:16)  (camario)
"HACCP w pzredszkolu - krytyczne punkty kontroli"
(07.12.2008 - 18:23)  (gosia135)
"HACCP w przedszkolu - krytyczne punkty kontroli "
(09.12.2008 - 12:30)  (camario)
"HACCAP w przedszkolu"
(14.02.2009 - 17:38)  (janowicz)
"ten sam problem"
(04.07.2009 - 15:27)  (jagoda)
"nazwisko"
(10.08.2009 - 00:27)  (Basik)
"Haccp w przedszkolu PRO?BA!!!"
(24.05.2009 - 21:32)  (Agata)
"haccp w sklepie spo?ywczym"
(29.03.2010 - 09:38)  (rekin1975)
"haccp "
(21.06.2010 - 18:58)  (rogmina)
"punkty krytyczne -prosze o pomoc"
(03.08.2010 - 22:10)  (kasia)
"hccp ma?a gastronomia"
(01.08.2010 - 23:24)  (Beata)
"analiza zagro?e?"
(09.02.2011 - 16:57)  (Katarzyna)
"Kto jest autorem schematu w powy?szym tek?cie"
(10.02.2011 - 23:33)  (Waldemar Dzwolak)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców Hello Coffee Werner & Mertz Lemonia EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000