Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
Dlaczego HACCP...? Korzyści, zalety i wady oraz trudności z wdrażaniem.



Podstawowe pytania jakie winien zadać sobie każdy przedsiębiorca działający w branży spożywczej, w tym prowadzący zakład żywienia zbiorowego są następujące:

  1. Jakie korzyści i zalety przyniesie wdrożenie w mojej firmie systemu HACCP?
  2. Czy system HACCP posiada wady?
  3. Jakie ewentualne trudności i pułapki czekają podczas jego wdrażania?

Postaram się pomóc Państwu odpowiedzieć na nurtujące Was pytania, odpowiedzieć obiektywnie i w pełni wyczerpująco.

Korzyści i zalety wynikające z wdrożenia i funkcjonowania systemu HACCP.
Każdy przedsiębiorca decydując się na dodatkowe koszty związane z wprowadzeniem w życie zasad HACCP powinien mieć świadomość, że nakłady finansowe, które poniesie w związku z tymi działaniami spowodują :

  • spełnienie wymagań prawa żywnościowego, które zobowiązuje m.in. zakłady żywienia zbiorowego do wdrażania i stosowania zasad HACCP od 1 maja 2004 r.
  • aktualizację wiedzy i podniesienie świadomości personelu produkcyjnego w zagadnieniach roli jakości i bezpieczeństwa w produkcji
  • zdyscyplinowanie załogi i zacieśnienie współpracy pomiędzy osobami na poszczególnych stanowiskach
  • zapewnienie spełnienia oczekiwań klientów, dając gwarancję produktu bezpiecznego i wysokiej jakości
  • podniesienie pewności i spowodowanie systematycznej powtarzalności jakości produktów - która jest niezbędna przy oczekiwaniach jakościowych konsumenta
  • dołożenie tzw. należytej staranności wobec ewentualnych roszczeń sądowych konsumentów z powodu zatrucia oraz wobec organów urzędowej kontroli żywności (Sanepid)
  • zapewnienie aktywnego podejścia do rozwiązywania problemów związanych z jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • umożliwienie podjęcia działań zaradczych, przed pojawieniem się problemu
  • umiejętnie prowadzone szkolenia pomogą zintegrować załogę z celami działań przyświecających zarządowi/właścicielowi przedsiębiorstwa
  • doinwestowanie materialnych zasobów przedsiębiorstwa (urządzenia pomiarowe, linie technologiczne, osprzęt, serwis, itp.)
  • ulepszenie infrastruktury przedsiębiorstwa (tam gdzie wymogi GMP to wymuszą)
  • działania związane z wdrożeniem i certyfikacją systemu HACCP podnoszą w rynkowej ocenie wiarygodność firmy, tak u konsumentów, jak i u konkurencji, która aby sprostać nowej sytuacji, musi nadążać za nowymi rozwiązaniami
  • efektem nowego spojrzenia logistycznego na naszą produkcję będzie także zmniejszenie strat produkcyjnych, ilości błędów i braków, ulepszenie funkcjonowania i współpracy personelu
  • mądrze realizowana polityka marketingowa przedsiębiorstwa z pewnością wyeksponuje nowy "oręż" w postaci HACCP do podniesienia image firmy poprzez działalność informacyjną i reklamową dla klienta
  • nowy system dokumentacji - mimo obszernego charakteru - będąc umiejętnie zarządzanym pozwoli szybko reagować na powstałe (zapisane) niezgodności i problemy - co w praktyce oznacza oszczędność pieniędzy
  • wdrożenia systemu pozwala efektywniej gospodarować zasobami przedsiębiorstwa

Korzyści techniczne, wynikające z wdrożenia systemu HACCP, polegają także na szczególnym podziale kompetencji i odpowiedzialności.

Korzyści finansowe są niepodważalne – następuje bowiem wyeliminowanie możliwości wyprodukowania partii niezgodnych z ustalonymi wcześniej kryteriami i założonymi parametrami jakościowymi, a przez to partii zagrażających konsumentom.

System HACCP przyczynia się do większego zaufania konsumentów do wyrobu oraz ułatwia jego obieg handlowy.

System HACCP posiada jednak również wady:

  • wymaga personelu o wysokich kwalifikacjach
  • wymaga nakładów związanych bądź to z wyszkoleniem Zespołu ds. HACCP i przygotowaniem go do samodzielnego wdrażania, bądź wynajęciem profesjonalnej firmy konsultingowej
  • może powodować dodatkowe koszty inwestycyjne jeżeli nie będą spełnione podstawowe wymogi GMP
  • może pociągać za sobą koszty zakupu lub kalibracji urządzeń kontrolno-pomiarowych
  • najbardziej obciążony będzie z pewnością personel produkcyjny - który prócz zajęć związanych z bieżącą produkcją, będzie dodatkowo szkolony i zajmowany zagadnieniami HACCP. Te obciążenia mogą mieć wpływ na jakość produkcji w okresie przejściowym
  • system HACCP posiada charakter biurokratyczny – wymaga profesjonalnego zarządzania, organizacji i prowadzenia dokumentacji (czemu sprzyja jego wdrażanie łącznie z systemem zarządzania jakością ISO 9001)

Najważniejszą potencjalną trudnością związaną z wdrażaniem systemu HACCP jest zmiana mentalności ludzi, począwszy na właścicielach/zarządzie, a skończywszy na personelu produkcyjnym i pomocniczym. Pracownicy muszą uświadomić sobie wagę zagrożeń i ryzyka związanego z własnymi zachowaniami, nie przestrzeganiem instrukcji i procedur, stanem swojego zdrowia i higieny. Bez pokonania tej bariery, w dużej mierze psychologicznej, nie możemy mówić o pełnym powodzeniu wdrożenia systemu HACCP.

Bardzo ważny jest ponadto profesjonalizm wdrożenia. Podczas realizacji wdrożenia (5 kroków przygotowawczych i 7 zasad głównych) kryje się bardzo wiele pułapek.

Najczęstszymi błędami spotykanymi przez nas w zakładach są:

  • niedocenianie wagi GMP i GHP dla funkcjonowania systemu HACCP
  • błędne wyznaczenie krytycznych punktów kontroli CCP (zbyt duża ilość CCP)
  • nadmierne zbiurokratyzowanie systemu i jego dokumentacji
  • luki w systemie, co podważa jego skuteczność

MDG Doradztwo Gospodarcze dzięki profesjonalnej kadrze konsultingowej oraz blisko 4-letnim doświadczeniom, unika tych błędów, dbając o maksymalną skuteczność systemów HACCP, przy równoczesnym ograniczaniu do minimum niezbędnej biurokracji.

W kolejnym dziale naszego serwisu przeczytacie Państwo o systemie zarządzania jakością ISO 9001 oraz problematyce jego integracji z systemem HACCP.

Dziękując za poświęcony czas, proszę o kontakt ze mną, jeżeli zechcą Państwo uzyskać pogłębione informacje na omówione przeze mnie tematy.

Michał Grobelny


"wdrażanie haccp w lodziarni"
(23.07.2007 - 23:59)  (Franciszek Włodkowski)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000