Co to jest HACCP? Skrót HACCP pochodzi od ... Wszyscy już chyba mają wiedzę na ten temat, jeże nie zapraszamy do zapoznania się z podstawowymi informacjami do naszego Serwisu: HACCP w Gastronomii.
Krótko mówiąc; możliwość zanieczyszczenia krzyżowego produktów to problem, który można skutecznie wyeliminować przestrzegając zasad systemu HACCP. Zgodnie z obowiązującymi zasadami higieny do każdej grupy produktów powinien być osobny zestaw przyborów kuchennych. Dzięki temu możemy skutecznie wyeliminować niebezpieczne zakażenia, które Łatwo przenieść używając tych samych przyrządów np.: tego samego noża do krojenia sera i ryb. Firma Stalgast wprowadziła na rynek takie właśnie narzędzia które są zgodne z bieżącymi wymogami systemu HACCP. Aby maksymalnie ułatwić swoim klientom prace w kuchni został wprowadzony podział na poszczególne kolory do każdej grupy i tak:
| - do mięsa surowego – czerwony |
| - do ryb – niebieski |
| - do warzyw – zielony |
| - do drobiu – żółty |
| - do pieczywa i nabiału – biały |
| - do mięsa gotowanego, pieczonego – brązowy |
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów zostały przygotowane zestawy akcesoriów a skład których wchodzą: deska do krojenia, komplety noży, szczypiec, łyżeczek oraz szczotek.
Czytelny i jasno określony podział kuchennego sprzętu to dziś już konieczność w każdej kuchni która chce sprostać obowiązującym standardom unijnym. Ale przede wszystkim to ogromny krok ku temu aby żywność była jak najzdrowsza i bezpieczna dla naszych klientów. Stalgast posiada w swojej ofercie wszystko co jest nizbedne do zastosowania systemu HACCP w gastronomii. Zapraszamy do zakupów.
Kontakt:
STALGAST sp. z o.o.
ul. Goździków 29/31 Warszawa
E-mail: stalgast@stalgast.pl
tel: (22) 51 71 575, 0-801 40 50 63
fax: (22) 51 71 577
|