Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
Apteczka HACCP ...
Niezbędne Instrukc...
Obsługa maszyn - i...
Jak dbać o zmywaln...
Środki chemiczne R...
Jak myć prawidłowo...
Płyta bezpośrednie...
Jak obsługiwać pat...
Jak posprzątać ma...
Instrukcja w kuchn...
Urządzenia chłodni...
Instrukcja obsługi...
Instrukcja obsługi...
Jak myć w zmywarka...
ISO 22000
Międzynarodowe ISO...
ISO 9001 narzędzie...
Dobra Praktyka Cat...
Punkty Krytyczne C...
Dobre Praktyki a H...
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
POSbistro
Nektar Natura
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Artykuły spożywcze
Pizzola
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
Certyfikacja systemów jakości ISO 9001 i HACCP



Zgodnie z obowiązującym w Polsce i Unii Europejskiej prawem żywnościowym, system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP staje się obowiązkowy dla wszystkich przedsiębiorstw działających w szeroko rozumianej branży spożywczej, za wyjątkiem rolnictwa (czyli tzw. produkcji pierwotnej). Ważną grupę przedsiębiorstw, które polskie prawo zobowiąże po 1 maja 2004 r. do wdrożenia systemu HACCP są zakłady żywienia zbiorowego.

Należy w tym miejscu podkreślić, iż prawo w Unii Europejskiej nie zobowiązuje przedsiębiorców do certyfikacji systemu HACCP. System certyfikacji przez niezależne instytucje, zwane jednostkami certyfikującymi jest w pełni dobrowolny, przy czym dość szeroko rozpowszechniony w Europie. Prawo unijne mówi zaś, że system HACCP należy wdrożyć i stosować.

Mogą więc podejść Państwo dwojako do problemu:

  • wdrożyć i stosować system HACCP bez jego certyfikacji, lub
  • wdrożyć i stosować system HACCP oraz uzyskać uznawany międzynarodowy certyfikat HACCP.

Bez względu na to, czy Państwa system HACCP będzie certyfikowany, czy też nie, musicie się Państwo liczyć z faktem, iż system HACCP będzie nadzorowany przez organy urzędowej kontroli żywności (Sanepid), które są do tego zobowiązane zapisami nowej Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

System Zarządzania Jakością ISO 9001 jest systemem w pełni dobrowolnym. Nie ma żadnych zapisów zobowiązujących firmy do wdrażania systemu ISO 9001 – czym różni się on od systemu HACCP. System ISO 9001 jest najbardziej znanym, rozpowszechnionym w skali globalnej system jakości. Jest on przy tym bardzo uniwersalny i elastyczny, może znaleźć zastosowanie praktycznie w każdej branży i w każdym przedsiębiorstwie czy też organizacji „non-profit”.

Z tego samego powodu system certyfikacji ISO 9001 jest dobrowolny - skoro bowiem prawo nie nakazuje jego wdrażania, nie może tym bardziej zobowiązywać do certyfikacji. Należy jednak podkreślić ważną różnicę systemów ISO 9001 i HACCP. Ponieważ system ISO 9001 wdrażany jest w oparciu o międzynarodową normę, de facto nie spotyka się systemów bez certyfikacji. Praktycznie wszystkie firmy, które wdrażają system ISO 9001, poddają go również certyfikacji w niezależnych i akredytowanych jednostkach certyfikujących.

W przypadku wdrożenia zintegrowanego systemu jakości ISO 9001 i HACCP możliwe jest dwojakie podejście do problemu certyfikacji, a mianowicie:

  • można poddać certyfikacji tylko system ISO 9001, i na tenże system uzyskać certyfikat. W takim przypadku system HACCP jest wdrożony, stosowany, lecz nie jest certyfikowany
  • można, co jest zalecane, poddać certyfikacji oba systemy: ISO 9001 i HACCP i uzyskać dwa certyfikaty

Musi to być świadoma decyzja Klienta, zależna od rynku na jakim działa przedsiębiorstwo, pozycji konkurencyjnej oraz strategii jego rozwoju.

Proces certyfikacji przez niezależną jednostkę certyfikującą składa się następujących etapów:

  • audit wstępny (dobrowolny z punktu widzenia jednostki certyfikującej)
  • audit certyfikujący (obowiązkowy z punktu widzenia jednostki certyfikującej)
  • audity nadzorcze (obowiązkowe z punktu widzenia jednostki certyfikującej).

Każdy certyfikat systemów jakości ISO 9001 i HACCP jest wydawany na 3 lata, i po tym okresie traci ważność. W trakcie okresu ważności certyfikatu, po pierwszym i po drugim roku funkcjonowania systemu, jednostka certyfikująca wykonuje tzw. audity nadzorcze (kontrolne). Po upływie trzech lat należy poddać system certyfikacji, ważnej na kolejne 3 lata.

Proces certyfikacji trwa około 1 miesiąca, jeżeli firma poddaje się także auditowi wstępnemu. MDG Doradztwo Gospodarcze zaleca Klientom stosowanie auditu wstępnego tylko w przypadku systemów zintegrowanych ISO 9001 i HACCP, z racji większego skomplikowania procesów i obszerniejszej dokumentacji.W przypadku wdrożenia samodzielnego systemu HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego, zalecamy poddanie go bezpośrednio auditowi certyfikującemu. Oczywiście mogą Państwo przejść procedurę certyfikacji dwuetapowo (audit wstępny i certyfikujący). Decyzja w tym względzie należy do Państwa.

Certyfikacja systemów jakości przynosi następujące wymierne korzyści:

  • wzrost zaangażowania pracowników i większa mobilizacja w przedsiębiorstwie
  • myślenie pro-jakościowe kadry przedsiębiorstwa
  • niezależne potwierdzenie poprawności opracowania, wdrożenia i funkcjonowania systemu
  • uznawany w skali międzynarodowej certyfikat renomowanej, zagranicznej jednostki certyfikującej (rzadziej polskiej)

Możemy mówić o dwóch wadach certyfikacji systemów jakości:

  • wzrasta koszt (budżet) realizacji systemu jakości, bowiem certyfikacja kosztuje dodatkowo
  • w przypadku certyfikacji systemu HACCP (bez systemu ISO 9001) powoduje to konieczność wdrożenia dodatkowych procedur, a więc mimo wszystko przyrost biurokracji

W Polsce funkcjonuje ponad 20 niezależnych, akredytowanych jednostek certyfikujących systemy jakości. MDG Doradztwo Gospodarcze współpracuje z wybranymi jednostkami od 1999 r.

Aby ograniczyć koszty certyfikacji i zachęcić Państwa do poddania swoich systemów HACCP oraz ISO 9001 certyfikacji, przygotowaliśmy dla Was specjalną ofertę promocyjną.

Zaprosiliśmy do współpracy niemiecką jednostkę certyfikującą DEKRA-ITS, której macierzysta centrala mieści się w Stutgarcie w Niemczech, natomiast polska centrala w Wrocławiu. Więcej o partnerze naszej akcji promocyjnej przeczytacie Państwo na stronie internetowej:www.dekraits.pl

Każdy Klient (hotel, restauracja, firma cateringowa), który poprzez portal internetowy Gastrona.pl zakupi usługę wdrożenia systemu jakości HACCP i/lub ISO 9001, otrzyma automatycznie 10% zniżki na certyfikację swojego systemu w DEKRA-ITS.

MDG Doradztwo Gospodarcze posiada tytuł „Oficjalnego Partnera DEKRA-ITS” dzięki czemu za naszym pośrednictwem, ograniczycie Państwo koszty certyfikacji systemów jakości.

Jeżeli jednak zechcecie Państwo certyfikować swój system jakości w innej jednostce, będziemy elastyczni. Będzie to Państwa suwerenna decyzja. W takim jednak przypadku, najprawdopodobniej koszty certyfikacji wzrosną o minimum kilkanaście procent.

Podsumowując, zachęcamy Państwa gorąco do certyfikacji wdrażanych przez nas systemów jakości HACCP oraz ISO 9001.

Dziękując za poświęcony czas, proszę o kontakt ze mną, jeżeli zechcą Państwo uzyskać pogłębione informacje na omówione przeze mnie tematy.

Maciej Dursiewicz


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Dora Metal M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Robot - Coupe Belgium`s Best Nektar Natura Menos Tableart Tomasz Miszczak Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro Makro Cash & Carry Watersystem Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Reinex Barry Callebaut Steinberg Artek Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000